Novodent TALK 7

Povezanost parodontitisa i sistemskih bolesti, koliko je ta veza jaka?

Trajanje podcasta: 1 h

Umjereni i teški oblici parodontitisa šesta su najčešća kronična bolesti od koje na svijetu boluje gotovo 800 milijuna ljudi. Osim što ne liječenje parodontitisa dovodi do gubitka zuba  te posljedično i lošoj kvaliteti života i financijski aspekti njegovog liječenja su značajni te čine većinu troškova od 442 milijarde dolara koje se na svjetskoj razini potroše na liječenje oralnih bolesti. Posljednja dva desetljeća parodontna medicina postala je sve važnija u istraživanjima o povezanosti parodontitisa sa sistemskim bolestima.

Povezanost između dijabetesa i parodontitisa je odavno poznata ali posljednji dokazi nedvojbeno  ukazuju i na povezanost češćih i težih oblika kardiovaskularnih bolesti  i parodontitsa, hipertenzije i parodontitisa, moždanog udara, kronične opstruktivne bolesti pluća te nedavno i povećane smrtnosti pacijenata s Covidom a koji imaju parodontitis. Sve ovo ukazuje na važnost oralnog zdravlja ne samo na održavajne zdrave denticije nego i na cjelokupni organizam. Ovaj webinar naglasit će koliki je utjecaj parodontitisa na sistemske bolesti i opće zdravlje  te kako  liječenje parodontitisa može značajno smanjiti troškove liječenja sistemskih bolesti i poboljšati kvalitetu života i u tom aspektu.

________________________________________

________________________________________

 

Predavač:

prof. dr. sc. Darko Božić, specijalist parodontologije
Zavod za parodontologiju, Stomatološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Rođen je 25. travnja 1973. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu 2000 godine. Od prosinca 2001. zaposlen je na Zavodu za parodontologiju kao znanstveni novak.  Sudjeluje u projektu “Prevalecija parodontnih bolesti I karijesa u Republici Hrvatskoj ” broj 065102 pod vodstvom  prof.dr.sc. Darija Plančaka od 2001-2007. U sklopu projekta magistrirao je 16. lipanja 2005 s temom “Prevalencija parodontnih bolesti i karijesa u gradu Zagrebu nakon 16 godina (1986-2002) ”. Za to vrijeme sudjeluje kao prevoditelj je hrvatskog izdanja udžbenika Klinička parodontologija i dentalna implantologija, urednika J. Lindhe-a i suradnika, gdje prevodi više o trećine knjige. 2005 godine polaže specijalistički ispit iz parodontologije.

Izv.prof.dr.sc. Darko Božić aktivno sudjeluje u poslijediplomskoj nastavi na Stomatološkom i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na poslijediplomskom doktorskom studiju Dentalne medicine uveo je novi predmet (voditelj) : Regenerativna parodontološka terapija i tkivni inženjering, dok kao suvoditelj sudjeluje na poslijediplomskom doktorskom studiju Medicinskog fakulteta u predmetu „Proteomika u biomedicinskim istraživanjima“ održava predavanje: „Proteomika u dijagnostici bolesti usne šupljine“, te na poslijediplomskom predmetu „Molekularna biologija mineraliziranih tkiva“, Stomatološki fakultet: sa predavanjima: 1. Uloga koštanih morfogenetskih proteina u procesu cementogeneze. Implikacije na regeneraciju parodontnih tkiva, i 2. Terapijska primjena koštanih morfogenetskih proteina (pretklinička i klinička istraživanja).

Do sada je održao preko 60 predavanja na domaćim i međunarodnim kongresima, od čega je  tri puta bio pozvani predavač na najvećem parodontološkom  kongresu na svijetu Europeriu.

Predsjednik je Hrvatskog parodontološkog društva, član je upravnog odbora Europske federacije za parodontologiju (European Federation of Periodontology), član je Communications committee EFP-a te je webmaster EFP-a, član je IADR-a i Hrvatkog liječničkog zbora